Under

På självaste dagen - Arrangörshandboken

Vad som finns kvar att göra samma dag som själva konserten är kan se helt olika ut, beroende på hur väl man förberett. Men vissa saker kan man bara göra just då. Här är några tips på saker man kan göra samma dag.

Konsertlokalen

Hur har ni tänkt att själva lokalen ska se ut? Ska ni pynta loss ordentligt med en massa rekvisita, kanske bygga upp en helt ny värld? Eller ska ni ställa fram lite levande ljus och rätt antal stolar och bord? Ska ni ha en DJ ställer ni i ordning allt som går innan hen kommer.

Logen

En glad artist gör oftast en bättre konsert. Så gör det så mysigt och bekvämt ni kan i logen, eller i det utrymme som finns tillgängligt för artisten före och efter konsert. Tänk på sittplatser och belysning. Läs mer i avsnittet Att ta hand om artisten om vad som bör finnas i en loge.

Scenen

Ska ni hämta instrument eller teknik någon annanstans? Ställ i ordning förstärkare, högtalare, notställ, stolar osv för att soundcheck ska gå smidigt när artisten kommit. Är det ni som har hand om scenljuset bör ni rikta lampor osv innan scenen fylls med teknik och artister.

Presentera

Om ni själva ska stå på scen och presentera bandet och hälsa publiken välkomna kan ni kolla om det är något speciellt artisten vill att ni ska säga – eller inte säga. Men forcera inte fram något, ibland vill de att man ska hitta på något själv.

Berätta gärna för artisten vad ni tänkt säga under presentationen, om ni tänkt säga mycket. Om en konsertvärd förberett saker att säga och artisten inte hör det, eller vet sedan innan, kan det råka bli så att artisten upprepar det som värden redan sagt och då kan det bli lite penibel stämning för artisten. Så om ni tänker berätta mycket om musiken – glöm inte att berätta för artisten vad ni tänkt säga.

Handla

Tänk efter vad ni behöver för saker som ni inte redan har. Tilltugg och dryck i logen, värmeljus, en stämpel osv

Växel

Kolla så att ni har växel i kassan, om ni har försäljning av biljetter eller annat. Se till att räkna växelkassan innan ni börjar släppa in publik så alla räkenskaper blir rätt.

Fördelning

Tydliggör inom gruppen vem som är ansvarig för att se till att konserten börjar, hämta artister i logen, att eventuella dörrar stängs, ljus är redo, ljud är redo, att eventuell omriggning sköts smidigt och att konserten helt enkelt flyter på som den ska.

Efter konserten

Kvällen kanske slutar efter konserten och det är meningen att publiken ska gå hem. Om det inte är meningen att kvällen ska sluta – vad ska då hända? Ska någon DJ:a? Är det någon annan form av föreställning? Workshop? Jam? Dans? Se till att detta är arrangerat och genomtänkt så publiken känner sig säker på vad som gäller.

Städa

Förhoppningsvis behöver ni inte städa innan konserten, men se till att ha koll på vem som förväntas städa efter att ni varit där. Ha också klart för er vem som ställer i ordning lokalen, vem som låser osv.